Tillbaka
Strys nya Imperium

Från Slitz, nr 1/86

Stry Terrarie kan skriva fd melem i Imperiet och Ebba Grön på visitkortet. Nu heter hans band Babylon Blues. Som finns med i utkanterna av det svenska trash-fenomenet.

John Fogerty får ursäkta men vi var en hel del här hemma som tyckte det var Stry Terrarie som stod för 1985 års främsta comeback. När det var dags för den traditionella julsammanställningen fanns Strys och Babylon Blues singel "Har vi inte grävt för många hål?" med bland många kritikers klapptips.
 -Jag måste säga att jag är lite överraskad, erkänner Stry. Dels för att jag inte tycker den är mycket bättre än någon av de andra låtarna vi spelat in. Kanske hänger det texten. Men visst känns det bra, det är ju alltid roligt att folk tycker om vad man gör. Ett par andra som också är belåtna är Babylons skivbolag MNW, som släppte singeln utan några större reklamkampanjerr och som sedan fått se singeln sälja stadigt året ut.

 -Den verkar sälja hela tiden, säger Stry. Det finns ju vissa singlar som bara säljer ett tag och sen är det stopp.
Det har tagit tid för Stry att få ihop det här projektet. Han lämnade Imperiet efter ett par plattor och lika många år i Stockholm, flyttade tillbaka till Malmö och började planera det som ser ut att kunna bli hans bästa framstöt någonsin. Planeringsstadiet visade sig vara i drygt 18 månader. Kärnan i Babylon Blues består av Stry och gitarristen Micke Vestergren, vars lyhörda snårskog av gitarrinpass och slingor hjälper till att ge singeln dess fräscha charm. Egentligen bestod bandet också av basisten Micke Bryder och trummisen Peter Rosengren, men när Bryder bröt armen slutade Rosengren.
Seden dess har man tagit hjälp av Sticky Bomb och Stefan Björk från tillfälligt pausade Wilmer X, och det är de som medverkar både på singeluppföljaren "Gunga bergets topp" och albumet "I Labyrintens hjärta".
 -Det är efter en av låtarna på plattan, säger Stry. Det betyder inget speciellt, och den kunde lika gärna hetat "Babylon Blues".

Stry och Sticky känner varandra väl. De är båda från göingebygderna och spelade en gång tillsammans i det legendariska punkbandet Kriminella Gitarrer. Sedan reste Stry till Malmö, alierade sig med Henrik Venant och gjorde en högst blandad karriär på Venants Heartword Records. Det var i Garbochock han träffade Thåström och de andra i Ebba Grön. Tillsammans med Thåström bildade han hobbybandet Rymdimperiet och blev i samma veva heltidsmedlem i Ebba. Även om han själv vill tona ner sin roll där, hann han vara med på sista albumet och singeln "Scheisse". På baksidan där finns en mjuk version av Junior Byles "Fade Away", försvenskad till "Tyna Bort", och det var precis vad Ebba gjorde. Imperiet tog vid på allvar och spenderade ett par år i skymundan innan Stry hoppade av, ironiskt nog innan man nått de framgångar som man nu surfar högt på.
 -Jag ville göra den här plattan istället, förklarar Stry. Pröva lite nya grejor. Jag visste att det skulle gå bra för Imperiet, men jag kände att jag ville göra mina egna prylar…
Inspelningarna av LPn påbörjades i höstas, och ungefär samtidigt som nya singeln släpps ska man åka upp till Waxholm för att göra de sista påläggen och mixa det hela. Stry berättar att LPn följer singelns fotspår, kanske blir den lite tuffare.
 -Jag skriver ju rätt olika sorters låtar, och vi vill inte att alla låtarna ska låta likadant, men vi har inte försökt variera medvetet. Det är olika sorters låtar, men det ligger alla på samma sida av strecket. I vår ska man följa upp skivorna med ett antal spelningar runt om i landet, något som Stry ser på med lite delade känslor.
 -Jag tycker inte folk verkar vara lika intresserade av att gå ut och kolla in nya band, suckar han. Men det är klart, tillägger han, blir det riktigt sug kan det nog bli roligt. Med på turnén följer givetvis Bomb och Björk. Men hade det inte varit bättre att försöka hitta ett par medlemmar och göra Babylon Blues till ett "riktigt" band?
 -Jag vet inte, tvekar han. Jag har ju inget principiellt emot att vara i ett band, men det är svårt att hitta rätt personer. Dessutom blir man ju inte i ett band bara för att man säger det. För mig är det viktigare att spela tillsammans med folk som det fungerar bra med. Sen får tiden utvisa vad det blir av det hela.
Just nu har han tillräckligt mycket annat att tänka på. Förutom sina egna inspelningar har han varit i studion och övervakat det som ska bli The Creeps debut-Lp. Band eller inget, det viktigaste är trots allt resultatet och just nu har Stry, som han själv säger, "mycket att leva upp till".