Tillbaka
Kolingsborg första giget 830413

Konsertrecension ur Schlager 4/1983. Text: Håkan Lagher

På papperet verkar matematiken enkel: Ebba Grön minus Fjodor, plus Christian Falk från Madhouse blir ett stjärnspäckat gäng - ett rockimperium. Vare sig Thåström eller dom andra i bandet vill det eller inte, så kommer Imperiet att kopplas ihop med Ebba Grön. Åtminstone så här i början. Det märktes tydligt på premiären. Publiken hade stora föräntningar. På vad visste den väl inte riktigt. Men redan efter ett par låtar började det höras spridda rop på Ebba Grön-låtar. Och det är något som jag hoppas att det inte tänker lira. Även om man just nu bara har låtar så att det räcker till trekvarts spelande. Och då kör man ändå en repris som extranummer, tillsammans med Spencer Davis klassiker "Gimme some lovin'".

Imperiet är inte Ebba Grön. Men visst finns det likheter: kraften, hettan och intensiteten. Det som Christian Falk har tillfört är en större rytmisk rörlighet. Det svänger helt enkelt mer om det här bandet. Även om jag tycker att det borde ha svängt mer än det gjorde på premiären. Bandets styrka är utspelet, inlevelsen och kraftfullheten i musiken. Det som saknas är riktigt gung och bra låtar. Efter konserten hade jag känslan av att ha åkt berg-och dalbana - utan vare sig berg eller dalar. Imperiet körde rakt igenom dom flesta låtarna som fins på skiva, men inte "Vad pojkar vill ha" - vilket kanske förvånade en och annan i publiken. Det är ju trots allt bandets mest kända låt. Och att inte lira den var modigt. Och kanske lika klokt som att vägra spela Ebba-låtar.

Staffan Hildebrand fick sig en känga och spridda applåder när Thåström tillägnade "Vita febern" till den numera riksbekanta moralisten och regissören. Imperiet kan säkert bli det rockband som både publik och dom själva hoppas på. Men premiärspelningen var inte bra. Kanske på grund av nervositet och uppskruvade förväntningar. Det viktigaste för Imperiet är att snabbt få en egen identitet. Och bli av med skuggan från Ebba Grön.

PS. Vid den andra spelningen på Kolingsborg ingick Ebba Gröns "Flyktsoda" i programmet...DS.